صنعت مواد غذایی و تبدیلی

صنعت مواد غذایی، یکی از صنایع مهم و حیاتی در عرصه اقتصاد جهانی است. همزمان با رشد جمعیت و نیاز لاینفک انسان به تغذیه سالم، اهمیت این صنعت از نگاه دولت ها و فعالان کسب وکارهای این حوزه روزافزون است.

تغییر ذائقه ها، تنوع طلبی، افزایش شگفت انگیز میزان تقاضا، تغییر در رژیم غذایی، تندمصرف بودن بسیاری از کالاها، ضرورت دستیابی آسان وسریع، کالاهای جانشین فراوان، رقابت بسیار بالا و طولانی بودن زنجیره توزیع و فروش تنها بخشی از چالش های این صنعت است.

در حال حاضر بیش از 10 هزار واحد تولیدی و صنایع تبدیلی مواد غذایی در کشور مشغول فعالیت هستند و سهم این صنعت از تولید ناخالص داخلی 2% می باشد.

فرآورده های غذایی طیف وسیعی از محصولات مانند فرآورده های لبنی، آرد، قند و شکر، روغن های خوراکی، شیرینی و شکلات و نوشیدنی ها را شامل می شوند که حاصل فرآیندهای مختلف صنایع غذایی بر روی مواد اولیه و محصولات کشاورزی می باشد. زنجیره تأمین فرآورده های غذایی در شکل زیر مشاهده می شود.

یکی از چالش های فضای کسب وکار، عدم تفکیک حوزه تولید از حوزه بازاریابی و فروش محصولات می باشد. چالشی که بار سنگینی را بر عهده تولیدکننده که رکن اصلی جریان کالایی وخدماتی کسب و کار می باشد، تحمیل می نماید. آگاهی اندک، سرمایه محدود و فرصت ناکافی، تولید کننده را از حضور موفق و کسب سهم بازار قابل توجه باز می دارد. ضمن آنکه زنجیره ای از واسطه های سودجو با هدف کسب حداکثر انتفاع شخصی را ایجاد می نماید. طول زنجیره بیشتر، افزایش بهای تمام شده کالا و ایجاد اختلال در جریان روان تولید تا مصرف نهایی محصول را به دنبال دارد.

همه این موارد در صنعت مواد غذایی به میزان بیشتری ملموس است. وجود نهادهای کارگزاری که ضمن برخورداری از جایگاه و وجهه معتبر نزد فعالان کسب وکار، به بسترهای امن، پیشرفته و نوینی مجهز باشند، از ضرورت های جدی امروز بازار محصولات غذایی است.

سامانه اطلس ملت، با برخورداری از این بستر، فضای شفاف و امنی را برای همه فعالان صنعت مواد غذایی فراهم نموده است؛ به طوریکه از ابتدای فرآیند که تولید یا واردات مواد اولیه می باشد، تا انتهای زنجیره که بنکداران می باشند، امکان حضور در تابلوی معاملات، ثبت پیشنهاد فروش و ثبت درخواست خرید کالا را دارند.

حضور در همه حلقه های زنجیره تأمین، توزیع و فروش رسم شده در شکل، با نگاه تسهیل گرانه از دغدغه های اصلی این سامانه است.

نزدیک شدن حلقه های ابتدا و انتهای زنجیره، شفافیت قیمتی، افزایش اعتماد طرفین معامله، افزایش قدرت نقدینگی تولیدکننده و سایر فعالان در زنجیره از ویژگی های سامانه اطلس ملت است که همگی در پاسخ به چالش های موجود در این صنعت است.